Официальный сайт Псковской митрополии Русской Православной Церкви
Официальный сайт Русской Православной Церкви / Патриархия.ru

3 ноября РПЦ отмечает день памяти псковских святых - Пре­по­доб­ный Ила­ри­он Гдов­ский

01.11.2021

Пре­по­доб­ный Ила­ри­он Пско­во­е­зер­ский был уче­ни­ком пре­по­доб­но­го Ев­фро­си­на Псков­ско­го, ос­но­ва­те­ля Спа­со-Еле­аза­ров­ско­го мо­на­сты­ря.

Церковь Покрова Божией Матери

В Псковской области, в Гдовском районе, в деревне Озера есть церковь Покрова Божией Матери. Она стоит на реке Желче, на полуострове, окруженном лесами и болотами. Чтобы посетить этот храм, нужно переправиться с деревенского берега через реку Желчу на лодке или пароме. В этом месте подвизался пустынножитель прп. Иларион Гдовский.

3 ноября Святая Церковь отмечает день памяти преподобного Илариона Псковоезерского, Гдовского (1476). Не случайно Псковскую область, полную древних скитов и монастырей, православные называют Палестиной: в XVI - XVII вв. в разных уголках Псковской земли возникают скиты пустынножителей, которые в поисках безмолвия уединялись «от человек» в глухой пустыни, среди черного дремучего леса, непроходимых болот и мхов. Преподобный Илларион Гдовский был одним из таких пустынножителей. Он принял постриг у своего духовного отца Преподобного Ефросина Псковского в Спасо-Елеазаровском монастыре, и по его благословению ушел в леса. Преподобный Илларион для молитвы выбрал дремучий Сороковой бор на Гдовщине, близ Чудского озера, на пустынном островке реки Желча. При своей жизни он нес подвиг столпничества - молился в дупле дерева. До сих пор эта сосна сохраняется.


В 1470 году он основал Покровский Княже - Озерский мужской монастырь и принял сан игумена для духовного водительства иноков. Пустынные монастыри имели самобытное происхождение, они основывались людьми, которые отреклись от мира, уходили в пустыню, там становились руководителями собиравшегося к ним братства, и изыскивали вместе с ними средства для построения и содержания монастыря. Преподобный Илларион почил в 1476 году, и был погребен братией монастыря под спудом церкви Покрова Богородицы. Монастырь, основанный Преподобным, был упразднен указом Екатерины II, Покровская церковь стала приходской. Когда - то в ней обычно в день празднования памяти Преподобного совершал Литургию священномученик Митрополит Петроградский и Гдовский Вениамин. Открыт для Богослужения храм был до 1942 года.

Все житие Преподобного Иллариона было - непрестанный труд, самопонуждение ко всему доброму, непрестанное внимание к себе, бдение, молитва, богомыслие, воздержание, кротость, смирение и всецелая преданная любовь к Богу. Сохранилось предание, что Преподобный Илларион уже в земной жизни обладал благодатью узнавать, кто с чем пришел и кто какой страстью одержим. Островная деревня Озера, где стоит церковь Покрова Богородицы, в которой сберегаются святые мощи Преподобного, является местом паломничества православных.

Тропарь преподобному Илариону Псковоезерскому, Гдовскому , глас 4

В моли́твах бо́дрствуя,/ пресве́тлый храм Ду́ха Свята́го был еси́,/ те́мже и чудотво́рец преди́вный яви́лся еси́,/ преподо́бне о́тче наш Иларио́не./ О нас моли́ Христа́ Бо́га/ све́том Боже́ственнаго позна́ния просвети́ти ны// и спасти́ ду́ши на́ша.

Молитва преподобному Илариону Псковоезерскому, Гдовскому

О, свяще́нная главо́, преподо́бне о́тче, преблаже́нне а́вво Иларио́не! Не забу́ди убо́гих твои́х до конца́, но помина́й на́с всегда́ во святы́х твои́х и благоприя́тных моли́твах к Бо́гу. Помяни́ ста́до твое́, е́же са́м упа́сл еси́, и не забу́ди посеща́ти ча́д твои́х. Моли́ за ны́, о́тче свяще́нный, за де́ти твоя́ духо́вная, я́ко име́яй дерзнове́ние к Небе́сному Царю́: не премолчи́ за ны́ ко Го́споду, и не пре́зри на́с ве́рою и любо́вию чту́щих тя́. Помина́й на́с недосто́йных у Престо́ла Вседержи́телева, и не преста́й моля́ся о на́с ко Христу́ Бо́гу, и́бо дана́ тебе́ бы́сть благода́ть за ны́ моли́тися. Не мни́м бо тя́ су́ща ме́ртва: а́ще бо те́лом и преста́вился еси́ от на́с, но и по сме́рти жи́в сы́й пребыва́еши. Не отступа́й от на́с ду́хом, сохраня́я на́с от стре́л вра́жиих и вся́кия пре́лести бесо́вския и ко́зней диа́вольских, па́стырю на́ш до́брый. А́ще бо и моще́й твои́х ра́ка пред очи́ма на́шима ви́дима е́сть всегда́, свята́я твоя́ душа́ со а́нгельскими во́инствы, со безпло́тными ли́ки, с небе́сными си́лами, у Престо́ла Вседержи́телева предстоя́щи досто́йно весели́тся. Ве́дуще у́бо тя́ вои́стинну и по сме́рти жи́ва су́ща, к тебе́ припа́даем и тебе́ мо́лимся: моли́ся о на́с всеси́льному Бо́гу о по́льзе ду́ш на́ших, и испроси́ на́м вре́мя на покая́ние, да невозбра́нно пре́йдем от земли́ на не́бо, от мыта́рств же го́рьких, бесо́в, возду́шных князе́й и от ве́чныя му́ки да изба́вимся, и Небе́снаго Ца́рствия насле́дницы да бу́дем со все́ми пра́ведными, от ве́ка угоди́вшими Го́споду на́шему Иису́су Христу́; Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, че́сть и поклоне́ние, со безнача́льным Его́ Отце́м, и с Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Кондак преподобному Илариону Псковоезерскому, Гдовскому

Чистото́ю душе́вною боже́ственно вооружи́вся, и неприста́нныя моли́твы я́ко копие́ вручи́в кре́пко, пробо́л еси́ бесо́вская ополче́ния, Иларио́не, о́тче наш, моли́ непреста́нно о всех нас.

Величание преподобному Илариону Псковоезерскому, Гдовскому

Ублажа́ем тя,/ преподо́бне о́тче наш Иларио́не,/ и чтим святу́ю па́мять твою́,/ наста́вниче мона́хов// и собесе́дниче А́нгелов.

АКАФИСТ ПРЕПОДОБНОМУ ИЛАРИОНУ ПСКОВОЕЗЕРСКОМУ, ГДОВСКОМУ

Кондак 1

Возбранному подвижнику от Господа Сил, вечною славою достойно увенчанному, яко препобедившему в житии своем суетную мира сего прелесть и стяжавшему преизобильную Духа Святаго благодать, похвальное пение приносим ти, чтуще твою память, блаженне Иларионе, ты же яко имеяй дерзновение ко Господу, от всяких бед свобождай нас, зовущих ти:

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Икос 1

Ангелом, непрестанно на Небеси славящым Творца и Владыку всех Бога, уподобился еси на земли, блаженне Иларионе: тину бо страстей плотских отряс и в ризу чистоты светлейшую облеклся еси, быв воистинну во плоти ангел. Тем же и ныне в небесных чертозех со ангелы и всеми святыми ликовствуя, радуешися нетленною радостию и веселишися светло. Мы же яко дивнаго угодника Божия тя почитающе, зовем ти:

Радуйся, ангелов невещественнаго пребывания ревнителю.

Радуйся, благий и верный Царя Славы Господа служителю.

Радуйся, ангелов достойный собеседниче.

Радуйся, славы святых сонаследниче.

Радуйся, праведных сподвижниче.

Радуйся, мучеников сопричастниче.

Радуйся, яко Царю Небесному предстоя, о всех нас тепле к Нему ходатайствуеши.

Радуйся, яко благоутробие Его о всех чтущих память твою, умилостивляеши.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 2

Видя преходящаго и тленнаго мира сего суету, причастник быти нестареющия и вечныя жизни вожделел еси, сего ради дом твой и Отечество оставив, во обитель дивнаго Евфросина притекл еси, поя присносущному Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум горний разумети ища, плотский разум отвергл еси: постом и молитвою страсти плотския умертвив, дух твой к приятию божественныя истины уготовал еси, темже божественнаго разума огнем душу просветив, во всем подражатель Христу был еси. В том же убо разуме настави и нас, зовущих ти:

Радуйся, мир и вся его прелести оставивый.

Радуйся, горнее Отечество обретый.

Радуйся, к Богу разум твой превозвысивый.

Радуйся, горнее любомудрие возлюбивый.

Радуйся, телесныя любве удаливыйся.

Радуйся, Богу Всещедрому присвоивыйся.

Радуйся, яко во благочестии жити нас возбуждаеши.

Радуйся, яко на путь спасения нас наставляеши.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 3

Силою свыше укрепляемь, демонския козни сокрушил еси, блаженне, крестом бо вооруживыйся, егоже образ в сердцы своем всадил еси, мрачныя силы вражия силою того дерзостно сокрушил еси, поя укрепляющему тя Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имея ревность многу о Господе во еже Ему Единому послужити, всякаго мирскаго пристрастия чужд был еси, отвергся бо себе и взем крест свой последовал еси Христу: душу же твою Христа ради и Евангелиа отщетив, тем убо спасал еси ю. Сего ради ублажающе тя вопием:

Радуйся, Господеви поработати пламенне вожделевый.

Радуйся, Христа паче всех возлюбивый.

Радуйся, от юности Христу последовавый.

Радуйся, благое иго Христово на рамена твоя вземый.

Радуйся, крепость невидимых врагов сокрушивый.

Радуйся, крепости божественныя исполнена себе явивый.

Радуйся, яко от козней вражиих нас защищаеши.

Радуйся, яко Христу последовати нас научаеши.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 4

Бурею помышлений сумнительных ни единою смущаемь был еси, преподобне, егда вся красная мира сего оставив, тесным и многотрудным путем к Царствию Небесному шествовати обет дал еси, верою мужественно сея бури ярость укрощал еси, паки и паки вопия Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Слыша глас Господа глаголюща: «Бодрствуйте и молитеся, да не внидите в напасть, дух бо бодр, плоть же немощна есть», во бдениих и молитвах непрестанно пребывал еси, всяку напасть теми отгоняя и немощь естества человеческаго побеждая. Темже молимся ти: твоими молитвами от всяких напастей избави и нас зовущих ти:

Радуйся, возстания телесная поправый.

Радуйся, на высоту добродетелей возшедый.

Радуйся, воздержанием житие твое украсивый.

Радуйся, блаженную жизнь обретый.

Радуйся, плотския желания постом увядивый.

Радуйся, божественному безстрастию поревновавый.

Радуйся, яко подвигом добрым подвизался еси.

Радуйся, яко веру непоколебимую соблюл еси.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 5

Светозарною звездою предносящымся мысленному твоему взору, образом Царствия водим, обитель преподобнаго Евфросина оставил еси и в пустынней дебри при реце Желче вселился еси, пустынное безмолвие огласив пением: Аллилуиа.

Икос 5

Видя мысленныма очима Начальника веры и Совершителя Иисуса, иже вместо предлежащия Ему радости претерпе Крест, всего себе принесл еси Богу жертву живую, чистую, угодную. Мы же, помышляюще подвиги твоя и труды, имиже Господеви хотя угодити, трудился еси, прославляем тя тако:

Радуйся, Царствие Божие внутрь себе восхитивый.

Радуйся, в бреннем телеси райскую сладость предвкусивый.

Радуйся, плоти мудрование умертвивый.

Радуйся, духом премудро поживый.

Радуйся, воине Христов добропобедный.

Радуйся, Небеснаго Владыки рабе благий и верный.

Радуйся, яко в радость Господа твоего вшел еси.

Радуйся, яко венец нетленный от Него приял еси.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 6

Проповедник богоносный евангелския истины показался еси преподобне Иларионе, не точию бо словом, паче же самым делом дивнаго жития твоего проповедал еси людем, како подобает Господеви служити: в воздержании, в чистоте, в молитвах сердечных и пети Ему: Аллилуиа.

Икос 6

Возсиял еси премудростию, яко многосветлое светило, от истиннаго солнца правды Христа озаряемь. Темже мрак неразумия и нерадения находящий на ны, отжени от нас, зовущих ти:

Радуйся, светом божественным просвещенный.

Радуйся, добротою вседетельнаго и Святаго Духа украшенный.

Радуйся, заповедей Господних верный исполнителю.

Радуйся, чистоты душевныя и телесныя строгий блюстителю.

Радуйся, правило веры и благочестия.

Радуйся, яко труждающымся еси предивное поможение.

Радуйся, яко скорбящым еси претихое утешение.

Радуйся, Озерския веси священное украшение.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 7

Хотя плотских уз свободитися и духом пожити, подвигом добрым подвизался еси, богоносне: в терпении, в трудех, в пощениих, в бдениих непрестанно пребывая. Сего ради, видяще добрая твоя дела, прославляем Отца, иже есть на Небесех, поюще Ему: Аллилуиа.

Икос 7

Новаго подвижника благочестия видевше тя мнози христолюбцы, якоже и ты горняго града взыскующе, к тебе прихождаху, да под твоим водительством поживут благоугодно. Сего ради обитель и храм Покрова Пресвятыя Богородицы создал еси и был еси наставник иноком премудрый и игумен добрый. Темже к высоте небесней возведи и нас, поющих ти:

Радуйся, образ терпения еже по Бозе и молитвы непрестанны показуяй.

Радуйся, на небеси, а не на земли сокровище наше искати нас научаяй.

Радуйся, крине райскаго прозябения, в пустыни преславно процветый.

Радуйся, цвете божественнаго саждения, весь Озерскую тобою украсивый.

Радуйся, сосуде божественный воздержания.

Радуйся, богатство некрадомо благочестия.

Радуйся, яко притекающым к тебе спасения еси ходатай.

Радуйся, яко прибегающым к тебе увеселение еси и отрада.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 8

Дивное житие пожил еси, преподобне, от юности твоея шествуя трудолюбно по стопам заповедей Господних, и тако старости честныя и седины маститыя достигл еси, всяческими добродетельми украшен, Богу на всяк день воспевая: Аллилуиа.

Икос 8

Весь Богу освятился еси и еже со Христом быти паче всех вожделел еси. Темже и при скончании жития твоего страха смертнаго чужд был еси: егда же разлучашеся душа твоя блаженная от телесе, тогда светел лицем был еси, и тако радуяся, преставился еси ко Господу, да всегда пребудеши с Ним. Сего ради ублажаем тя звании сими:

Радуйся, нощь жития сего всемудро прошедый.

Радуйся, невечерний день Царствия Небеснаго постигнувый.

Радуйся, светом вечныя жизни достойно оболкийся.

Радуйся, во блаженных обителех божественныя трапезы сподобивыйся.

Радуйся, Духа Святаго святилище благолепнейшее.

Радуйся, благодати божественныя сосуде чистейший.

Радуйся, яко Господним видением ныне наслаждаешися.

Радуйся, яко Того светлостию невозбранно насыщаешися.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 9

Всякое естество ангельское радовашеся о тебе, зря, яко невещественное житие на земли показал еси, и во плоти яко безплотен явился еси, сего ради небесным силам сопричастен, Престолу Господа Царя Славы ныне предстоиши, со ангельскими лики воспевая Ему: Аллилуиа.

Икос 9

Витии многовещанныя не возмогут изрещи, яже уготова Бог любящым Его: ихже око не виде, и ухо не слыша и яже на сердце человеку не взыдоша. Ты же, блаженне отче, ныне наслаждаяся сих изобильно, не забуди твоею любовию и нас, зовущих ти:

Радуйся, нетленных благ небесных наследниче.

Радуйся, вечныя жизни причастниче.

Радуйся, неизреченную Божию славу присно созерцаяй.

Радуйся, во свете невещественном непрестанно пребываяй.

Радуйся, райскаго наслаждения умнаго сподобивыйся.

Радуйся, нетленныя и божественныя славы удостоивыйся.

Радуйся, благодатию Божиею недужным исцеление подаеши.

Радуйся, яко силою Вышняго всем нуждающымся вспомощствуеши.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 10

Спасти хотя от отчаяния и пагубы верою к тебе притекающыя, приклонял еси им милосердие Владыки, сего ради отцы наши издревле научишася яко заступника в бедах и напастех и чудотворца предивнаго тя почитати, Богу же чрез тебе чудодеющему воспевати: Аллилуиа.

Икос 10

Стена еси и ограждение всем к заступлению твоему прибегающым. Тем же буди стена крепкая и ограждение непреоборимое и нам, милостиваго твоего заступления просящым и почитающым тя звании сими:

Радуйся, немощей наших безмездный целителю.

Радуйся, в скорби и печали сущым скорый утешителю.

Радуйся, преславный в бедах заступниче.

Радуйся, превеликий в напастех защитниче.

Радуйся, предстателю пред Богом непостыдный.

Радуйся, чудесы от Господа прославленный.

Радуйся, яко по успении твоем нас сущих на земли не оставляеши.

Радуйся, путеводителю, всех к Небеси направляяй.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 11

Пение дивное слышаша иногда людие и свещы горящыя видеша в храме, идеже честныя мощи твоя почивают, обители, юже создал еси, запустевшей и службе преставшей: сими же знаменми возбуждаеши христоименитыя люди, да потщатся храм святый возсоздати и службы Божия в нем уставити, да верных соборища Дивному во святых Богу со умилением воспевают: Аллилуиа.

Икос 11

Светоносная память твоя, божественне Иларионе, возсия нам пресветлыя лучи исправлений твоих: страстей убо наших отгоняеши облак и к свету благочестия наставляеши нас, иже совершающе память твою, верою и любовию блажим, взывающе:

Радуйся, светильниче, огнем божественным возженный.

Радуйся, благодатию Божиею просвещенный.

Радуйся, заре, верным путь жизни освещающая.

Радуйся, звездо, в нощи греховней заблуждшим сияющая.

Радуйся, благодатных исцелений неоскудеваяй источниче.

Радуйся, люте страждущым милостивый помощниче.

Радуйся, яко во светлостех святых пребываеши.

Радуйся, яко со избранными Божиими купно торжествуеши.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 12

Благодать Пресвятаго Духа испроси нам, преподобне Иларионе, у Всещедраго Бога и Спаса нашего, вразумляющую и укрепляющую нас во спасение, да уклоняющеся от путей нечестия и заблуждений, ходим во свете заповедей Божиих и тако вечнаго блаженства в Царствии Небеснем достигнем, воспевающе Богу: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще славное житие твое, подвиги же дивныя и чудотворения, от тебе являемая, ублажаем тя, отче Иларионе, яко угодника Божия преподобнаго и чудотворца предивнаго. Ты же Богу предстоя, присно поминай нас любовию совершающих память священную твою и всечестную, и во смирении зовущих ти таковая:

Радуйся, по достоянию от Господа возвеличенный.

Радуйся, за смиренномудрие от Него превознесенный.

Радуйся, благочестия столпе непоколебимый.

Радуйся, в бедах и напастех сущым поборниче крепкий.

Радуйся, чтущих тя наставниче благодатный.

Радуйся, притекающих к тебе покровителю благонадежный.

Радуйся, яко блаженную жизнь наследовал еси.

Радуйся, яко дар чудотворений от Господа приял еси.

Радуйся, преподобне Иларионе, отче наш милостивый.

Кондак 13

О, пресветлый угодниче Христов, преподобне отче наш Иларионе, песненное наше приими приношение и молитвами твоими испроси нам у Господа прощение и оставление грехов и прегрешений наших и велию Его милость, да всяких зол избегше в сей жизни, гибели горькия избавимся и в будущем веце, Царствие же Небесное улучим, со дерзновением воспевающе: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, затем икос 1-й и кондак 1-й

Молитва преподобному Илариону, Псковоезерскому чудотворцу

О, священная главо, преподобне отче, преблаженне авво Иларионе! Не забуди убогих твоих до конца, но поминай нас всегда во святых твоих и благоприятных молитвах к Богу. Помяни стадо твое, еже сам упасл еси, и не забуди посещати чад твоих. Моли за ны, отче священный, за дети твоя духовная, яко имеяй дерзновение к Небесному Царю: не премолчи за ны ко Господу, и не презри нас верою и любовию чтущих тя. Поминай нас недостойных у Престола Вседержителева, и не престай моляся о нас ко Христу Богу, ибо дана тебе бысть благодать за ны молитися. Не мним бо тя суща мертва: аще бо телом и преставился еси от нас, но и по смерти жив сый пребываеши. Не отступай от нас духом, сохраняя нас от стрел вражиих и всякия прелести бесовския и козней диавольских, пастырю наш добрый. Аще бо и мощей твоих рака пред очима нашима видима есть всегда, святая твоя душа со ангельскими воинствы, со безплотными лики, с небесными силами, у Престола Вседержителева престоящи достойно веселится. Ведуще убо тя воистинну и по смерти жива суща, к тебе припадаем и тебе молимся: молися о нас всесильному Богу о пользе душ наших, и испроси нам время на покаяние, да невозбранно прейдем от земли на небо, от мытарств же горьких, бесов, воздушных князей и от вечныя муки да избавимся, и Небеснаго Царствия наследницы да будем со всеми праведными, от века угодившими Господу нашему Иисусу Христу; Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение, со безначальным Его Отцем, и с Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Просмотров: 36